2012. december 10., hétfő

az építőipari kivitelezési, valamint a felelős műszaki vezetői tevékenység


51/2000. (VIII. 9.) FVM-GM-KöViM együttes rendelet
az építőipari kivitelezési, valamint a felelős műszaki vezetői tevékenység gyakorlásának részletes szakmai szabályairól és az építési naplóról
módosítva: 1/2002. (I. 7.) FVM-GM-KöViM együttes rendelet által - zölddel a rendelet szövegében
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 62. §-a (2) bekezdésénekd) pontjában, valamint (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeljük el:
1. § E rendelet előírásait - az atomenergia alkalmazására szolgáló, illetve a belsőépítészeti és a kertépítési munkák körébe tartozó építmények kivételével - minden építmény építőipari kivitelezési, valamint felelős műszaki vezetői tevékenységére és annak résztvevőire alkalmazni kell.
Értelmező rendelkezések
2. § E rendelet alkalmazásában:
1. Építési munkahely: az építőipari kivitelezési munkavégzés helye. A munkavégzés helyének minősül a munkaszervezéssel összefüggő felvonulási, előkészítési, valamint a munka elvégzéséhez szükséges építési anyagok, gépek, szerkezetek, szerelvények és felvonulási épületek elhelyezésére és az előkészítő technológiai munkafolyamatok elvégzésére szolgáló terület.
2. Építési napló: az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésétől a befejezéséig vezetett írásos dokumentáció, amely időrendben tartalmazza az építőipari kivitelezési tevékenység, illetve az építési-szerelési munkák adatait és a munka menetére, megfelelőségére és dokumentumaira (pl. tervrajzi kiegészítések) vonatkozó vagy az elszámoláshoz szükséges jelentős tényeket.
3. Építési szakmunka: jogszabály vagy szabvány alapján szakirányú képesítéssel végezhető építési-szerelési munka.
4. Építési-szerelési munka: minden olyan teljes körű vagy szakági munka (a technológiai szerelés kivételével), amelynek közvetlen célja az építmények, építményrészek megépítése, bővítése, korszerűsítése, felújítása, átalakítása, helyreállítása, karbantartása és javítása, illetőleg lebontása.
5. Építőipari kivitelezési tevékenység: minden olyan építési-szerelési munka, melynek eredményeképpen jogszabályban előírt tartalmú és részletezettségű terv alapján építmény létesül, vagy építési tevékenység valósul meg.
6. Építtető: minden olyan természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező társaság, aki (amely) az építmény megterveztetését, kivitelezését megrendeli, és rendelkezik a kivitelezés megkezdéséhez szükséges engedélyekkel.
7. Felelős műszaki vezető: az építési munkahelyen végzett építési-szerelési munkát az Étv. 40. § (2) bekezdésében meghatározott felelősséggel irányító személy.
8. Javító-karbantartó tevékenység: az építési-szerelési munkák közül a meglévő építmény karbantartása, helyreállítása, felújítása és javítása.
9. Kivitelező: az építőipari kivitelezési tevékenység gyakorlására - jogszabályban meghatározottak szerint - jogosult természetes vagy jogi személy, illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság.
A kiviteli terv
3. § (1) Építési (létesítési) engedélyhez kötött építési munka csak a külön jogszabályban meghatározott tartalmú és részletezettségű műszaki megvalósítási tervdokumentáció (a továbbiakban: kiviteli terv) alapján végezhető.
(2) A kiviteli terv tartalma nem térhet el a jogerős és végrehajtható építési (létesítési) engedélyben és a hozzá tartozó, jóváhagyott és engedélyezési záradékkal ellátott tervekben foglaltaktól. Ennek betartásáért a kiviteli tervek készítője felel.
(3) Az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésekor az Étv. 38. §-ában előírt terveknek és a kiviteli tervnek az építési munkahelyen rendelkezésre kell állnia.
(4) Az építmény elkészítését követő műszaki átadás-átvétel befejezésekor a kivitelező köteles a kiviteli terveket a tényleges megvalósulásnak megfelelő módosítással az építtetőnek átadni.
Kivitelezés
4. § (1) A kivitelezési munka megkezdésekor az építési munkahelyet az építtető a kivitelező részére átadja. Ezzel egyidejűleg meg kell nyitni az építési naplót és abban az átadás-átvételt rögzíteni kell.
(2) Ha az építőipari kivitelezési tevékenység nem fővállalkozással valósul meg, és az építési munkát több kivitelező végzi, az építési munkahelyet az építtető az (1) bekezdésben foglaltak szerint minden kivitelező részére átadja.
(3) A közbeszerzésről szóló 1995. évi XL. törvény 2. §-ának (3) bekezdésében az építési beruházásokra megállapított értékhatár feletti beruházások esetében az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdése előtt a telken jól látható helyen elhelyezett táblán fel kell tüntetni
a) az építtető, a felelős műszaki vezető és az építési műszaki ellenőr nevét;
b) az építés tárgyát, az építés kezdési és várható befejezési időpontját;
c) az építési-szerelési munka és a kivitelező szervezet megnevezését.
A kivitelező
5. § Az építés során előkerülő természeti, műemléki, építészeti, régészeti értékek megőrzése a kivitelezés ideje alatt a kivitelező feladata. Az ezzel kapcsolatos költségeit a megbízó köteles megtéríteni.
A felelős műszaki vezető
6. § (1) Felelős műszaki vezető csak az lehet, akit a Felelős Műszaki Vezetői Névjegyzékbe (a továbbiakban: névjegyzék) felvettek.
(2) A felelős műszaki vezető jogosultságának megnevezését (építményfajta, szakterület) és névjegyzéki számát köteles az építési napló megfelelő rovatába bejegyezni. Ha az építményfajta szerint illetékes miniszter a kivitelezést irányító felelős műszaki vezető képesítését az általánostól eltérő követelményekhez (pl. szakvizsgához) köti, ennek igazoló adatait is rögzíteni kell az építési naplóban.
(3) Az építőipari kivitelezési tevékenység felelős műszaki vezetőinek nevét, képesítését, jogosultsági számát az építési naplóban folyamatosan rögzíteni kell.
(4) A felelős műszaki vezető az általa irányított építési-szerelési munkában sem szakértői, sem építési műszaki ellenőri tevékenységet nem végezhet.
7. § (1) Jogi személy, illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet akkor láthat el felelős műszaki vezetői tevékenységet, ha azt a 6. §-ban és 8. §-ban előírt feltételeknek megfelelő tagja vagy alkalmazottja útján gyakorolja.
(2) A felelős műszaki vezető tartós akadályoztatása esetén a kivitelezőnek gondoskodnia kell a helyettesítésről. A helyettesítés ideje alatt elvégzett építőipari kivitelezési tevékenységért a felelős műszaki vezetőt helyettesítő - az e rendelet szerinti jogosultsággal rendelkező - személy felel.
(3) A felelős műszaki vezető egyes tevékenységek (pl. munkahelyi irányítás, építési napló vezetés), illetve építési-szerelési szakterületek felelős irányításával a tevékenységnek megfelelő képesítéssel rendelkező személyt is megbízhat.
(4) A felelős műszaki vezetői feladatokat szakirányú felső- vagy középfokú végzettséggel és szakmai gyakorlattal rendelkező személy az építésfelügyeleti feladatokat ellátó szerv (a továbbiakban: építésfelügyelet) egyszerűsített határozattal hozott engedélyével - névjegyzékbe vétel kötelezettsége nélkül - saját maga vagy a Ptk. 685. §-ának b) pontja szerinti közeli hozzátartozói számára is elláthatja.
8. § (1) A felelős műszaki vezető feladatkörében felel az építőipari kivitelezési tevékenységgel kapcsolatos jogszabályok, továbbá a hatósági engedélyekben és a tervdokumentációkban foglaltak megtartásáért.
(2) Ha az építőipari kivitelezési tevékenység fő-, illetve alvállalkozói szerződés alapján valósul meg, a fővállalkozó kivitelező felelős műszaki vezetője felel a kivitelezés szakszerűségéért, az alvállalkozók tevékenységének összehangolásáért.
(3) Ha az építőipari kivitelezési tevékenységnek nincs fővállalkozó kivitelezője, az építmény, építményrész, elvégzett szakmunkák vonatkozásában az egyes kivitelezők felelős műszaki vezetői felelnek az általuk irányított munkáért, és tesznek nyilatkozatot az építési naplóban az általuk elvégeztetett kivitelezési munkákról.
"(4) A közbeszerzésekről szóló 1995. évi XL. törvény 2. §-ának (3) bekezdésében meghatározott, az építési beruházásokra megállapított értékhatár alatti beruházások (épületek esetében a rendelet 1. számú mellékletének I. fejezet "C" kategóriájában meghatározott épületnagyság) esetében az építményfajta fő jellemzője szerinti névjegyzékben szereplő felelős műszaki vezető egyedül is elláthatja a különböző szakterületek felelős műszaki vezetői feladatait. E személy felelős a teljes kivitelezés szakszerűségéért, a szakmai, minőségi és biztonsági előírások megtartásáért, valamint azért, hogy a különböző szakterületekhez tartozó építési feladatokat megfelelő képesítéssel és szakismerettel rendelkező kivitelező végezze.
(5) A felelős műszaki vezető szakmai tevékenységének ellenőrzése során feltárt hibákat, illetőleg a tevékenysége ellen irányuló panaszokat az építésfelügyelet vizsgálja ki.
6) Azt a felelős műszaki vezetőt, aki az (1) bekezdésben foglaltakat megsérti, a vizsgálatot (ellenőrzést) lefolytató építésfelügyeleti szerv az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 1957. évi IV. törvény szerinti eljárás keretében határozattal figyelmeztetésben részesíti, amelyről a határozat egy példányának megküldésével tájékoztatja a vizsgált személy lakhelye szerint illetékes, névjegyzéket vezető építésfelügyeleti szervet is.
9. § A felelős műszaki vezető feladatai különösen:
a) az építési-szerelési munkák irányítása;
b) az építési-szerelési munkára vonatkozó jogszabályok (szakmai és minőségi követelmények), munkavédelmi, tűzvédelmi, környezetvédelmi, műemlékvédelmi, természetvédelmi, közegészségügyi és más kötelező hatósági előírások, továbbá az építésügyi hatósági (létesítési) engedélyek betartatása, azok betartásának az általa vezetett építkezéseken való ellenőrzése;
c) az építési napló megnyitása, vezetése, ellenőrzése és lezárása, az építési munkahely átvétele, őrzésének biztosítása;
d) az építőipari munkafolyamat szakszerű megszervezése, az egész kivitelezés során a minőségi követelmények biztosítása, a technológiai, a munkavédelmi és az egészségügyi előírások betartatása;
e) a kitűzés helyességének, valamint a talajmechanikai és egyéb vizsgálatok megtörténtének ellenőrzése;
f) a szükséges minőségi vizsgálatok és mintavételek elvégeztetése;
g) az azonnali intézkedést igénylő építési műszaki feladatok meghatározása és irányítása;
h) az építtetővel, illetve annak helyszíni képviselőjével (építési műszaki ellenőr), továbbá az esetleges alvállalkozók felelős műszaki vezetőivel való együttműködés;
i) az építési tevékenység műszaki terveitől eltérő, nem építési (létesítési) engedélyköteles kivitelezésnek az építési naplóban történő feltüntetése;
j) az átadás-átvételi eljárásban, illetőleg a használatbavételi engedélyezési eljárásban való közreműködés és az ehhez szükséges nyilatkozatok megtétele az építési naplóban;
k) az építményen végzett építési-szerelési munkák, továbbá az alvállalkozók munkájának összehangolása;
l) az építési munkák befejeztével az építési területről való levonulás végrehajtása és a munkaterület átadása az építtetőnek.
A felelős műszaki vezetői névjegyzék

10. § (1) Felelős műszaki vezető csak az a személy lehet, akit az építményfajta, valamint a szakterület megjelölésével a névjegyzékbe felvettek.
(2) A névjegyzéket az építményfajta szerint hatáskörrel rendelkező építésfelügyeleti feladatokat ellátó szerv vezeti. Az országosan összesített névjegyzék kiadásáról az építményfajta szerint hatáskörrel rendelkező minisztérium gondoskodik.
(3) A névjegyzékbe - kérelemre - az a büntetlen előéletű magyar állampolgár, illetve magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező, illetőleg nemzetközi egyezmény vagy viszonosság hatálya alá tartozó külföldi állampolgár vehető fel, aki az e rendeletben előírt
a) szakirányú szakmai képesítéssel, és
b) szakmai gyakorlati idővel
rendelkezik, továbbá
c) a külön jogszabályban meghatározott igazgatási szolgáltatási díjat befizette.
(4) E rendelet alkalmazásában szakirányú felsőfokú szakképesítés megállapítása során a műszaki felsőoktatás alapképzési szakjainak képesítési követelményeiről szóló külön jogszabályok előírásai az irányadók.
(5) Szakmai gyakorlati időnek számít a Magyarországon folytatott:
a) építészeti-műszaki tervezési,
b) építőipari kivitelezési,
c) építésügyi igazgatási,
d) építésfelügyeleti,
e) beruházói-műszaki, valamint
f) szakirányú oktatói
tevékenység.
(6) Szakirányú középfokú szakképesítésnek az egyes építményfajtáknak megfelelő szakirányú technikusi oklevél, illetőleg - a technikus képzés szüneteltetésének időszakában - szakközépiskolai érettségi bizonyítvány minősül.
(7) Amennyiben a végzettséget igazoló oklevélből nem állapítható meg egyértelműen a szakirányúság és a kérelmező a 11/A. § alapján sem vehető névjegyzékbe, a kért névjegyzéki kategóriára való alkalmasságot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium, a Gazdasági Minisztérium, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara, továbbá a szakmai érdek-képviseleti szervek képviselőiből alakítandó - esetenként létrehozott - bizottság jogosult meghatározni. A bizottságot a kérelmezett névjegyzéki kategória szerint hatáskörrel rendelkező minisztérium hívja össze. A bizottság működési szabályait saját maga határozza meg.
.
11. § (1) A névjegyzékbe való felvétel iránti kérelmet a kérelmezőnek az állandó lakóhelye szerint illetékes, az építményfajta szerint hatáskörrel rendelkező, első fokon eljáró 1. számú melléklet szerinti építésfelügyeleti szervhez kell benyújtania.
(2) A kérelemhez mellékelni kell:
a) szakmai képesítést igazoló oklevél, bizonyítvány másolatát,
b) a szakmai gyakorlati időt bizonyító okiratok másolatát,
c) három hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt, valamint
d) az igazgatási szolgáltatási díj befizetését igazoló bizonylatot."
(3) Az R. a következő (3) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi (3) és (4) bekezdések számozása (4) és (5) bekezdésre változik:
(3) A (2) bekezdés a), b) pontja szerinti másolatnak minősül a közjegyző által hitelesített másolat, illetve az az egyszerű másolat, amelyre az építésfelügyelet - az eredeti dokumentum egyidejű bemutatása esetén - rájegyzi az eredetivel való egyezés tényét.
(4) Az építésfelügyelet a kérelmezőt a feltételek fennállása esetén 5 évre névjegyzékbe veszi. Ismételt kérelemmel a névjegyzékbe vétel hatálya újabb 5 évre meghosszabbítható, amennyiben a kérelmező a (2) bekezdés c)-d) pontjában előírt mellékleteket benyújtja.
(5) A névjegyzékbe fel kell venni azt, aki felvételét kérte és a jogszabályban meghatározott felvételi követelményeknek megfelel. A névjegyzékbe való felvétel iránti kérelem elbírálására az államigazgatási eljárás általános szabályai az irányadók.
11/A. § (1) Azt a közép- és felsőfokú műszaki vagy agrárműszaki szakképesítéssel rendelkező személyt, aki bizonyítja, hogy az 1. számú mellékletben meghatározott valamelyik szakágban - a felvételi kérelem beadását megelőzően - Magyarországon legalább 10 éven keresztül ténylegesen felelős műszaki vezetőként tevékenykedett, 2003. december 31-ig előterjesztett kérelmére az adott építményfajta szerint hatáskörrel rendelkező építésfelügyeleti szerv - a szakirányú képesítés meglététől függetlenül - az e jogszabályban előírt egyéb feltételek megléte esetén a felelős műszaki vezetői névjegyzékbe felveszi.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott felelős műszaki vezetőként való tevékenység igazolására csak közokirat vagy teljes bizonyító erejű magánokirat (munkáltatói, illetőleg építés-kivitelezési szakmai érdek-képviseleti szerv, továbbá szakmai kamara által kiadott igazolás, munka- vagy megbízási szerződés stb.) fogadható el.
(3) Ha az (1) bekezdésben megjelölt személy az előírt szakmai gyakorlatból legalább 5 évet töltött felelős műszaki vezetőként műemléki védelem alatt álló építményen, e rendelet 1. számú mellékletének "AM" kategóriájába felvehető.
(4) A műemlékvédelem területén eltöltött gyakorlati időt a (2) bekezdésben foglalt iratok alapján a műemlékvédelmi hatóság igazolja
12. § (1) Ki kell zárni a névjegyzékből azt, akit a felelős műszaki vezetői foglalkozástól eltiltottak, mindaddig, amíg a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól nem mentesült, és akinél a névjegyzékbe vételhez szükséges feltételek bármelyike utóbb megszűnt.
(2) Törölni kell a névjegyzékből azt, aki
a) elhalálozott,
b) a törlését kérte,
c) nem kérte a jogosultság megújítását.
d) a 8. § (6) bekezdésében foglaltak alapján az építésfelügyeleti szerv által az építmény állékonyságát veszélyeztető állapot miatt 5 éven belül három alkalommal, életet, egészséget vagy köz- és vagyonbiztonságot veszélyeztető állapot miatt két alkalommal jogerős határozattal figyelmeztetésben részesült.
(3) Akit a (2) bekezdés d) pontjában írtak miatt a névjegyzékből töröltek, ezen időponttól számított 5 éven belül a névjegyzékbe ismételten felvenni nem lehet
Az építési napló
13. § Minden építési (létesítési) engedélyhez kötött, továbbá a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó egyéb építőipari kivitelezési munkáról a kivitelezőnek építési naplót kell vezetnie. Az építési napló vezetésének részletes szabályait és a napló kötelezően alkalmazandó mintáját e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.
14. § (1) Az építőipari kivitelezési tevékenység résztvevői egymást az építési naplóba történő bejegyzéssel kötelesek értesíteni azokról a tudomásukra jutott, az építést érintő veszélyhelyzetekről, tényekről és körülményekről, amelyek az építési szerződésen alapuló kötelezettségeik szerződésszerű teljesítését veszélyeztetik. Az építési tevékenység környezetében fellépő veszélyhelyzetről a bejegyzésre jogosultak egymást az építési naplóban értesíthetik.
(2) Az építési naplót - az építőipari kivitelezési tevékenység végzésének ideje alatt - az építtető vagy az általa megbízott műszaki ellenőr a szerződésben meghatározott időközönként, de legalább 10 naponként ellenőrzi.
(3) Az építési naplóba bejegyzést az építtető, annak helyszíni képviselője (az építési műszaki ellenőr), továbbá - ha az építtető külön (erről szóló) szerződésben helyszíni tervezői művezetéssel bízza meg - a tervező, a kivitelező, a kivitelező felelős műszaki vezetője, valamint (a külön jogszabályban meghatározott esetekben) az építésfelügyelet, továbbá az építésügyi (létesítési) hatóság és az ellenőrzésre feljogosított más államigazgatási szerv tehet.
(4) A bejegyzésre jogosult a korábbi bejegyzésekre ellenészrevételt tehet, és a bejegyzések tudomásulvételét aláírásával igazolja.
15. § (1) Az építési naplót az építőipari kivitelezés ideje alatt az építési munkahelyen hozzáférhető helyen kell őrizni, innen a napló csak hatósági, bírósági eljárásban való felhasználás céljából vihető el. Az eljárás ideje alatt a bejegyzéseket külön íven kell vezetni, majd azokat az építési naplóhoz kell mellékelni. Ha az építési napló elvész vagy megsemmisül, erről jegyzőkönyvet kell felvenni, és a naplót a rendelkezésre álló adatok alapján haladéktalanul újra fel kell fektetni.
(2) Az építési naplót egy eredeti és két másolati példányban kell vezetni. Az eredeti példány a kivitelezőt, egy másolati példány pedig az építtetőt (építési műszaki ellenőrt) illeti meg. A naplót az építési-szerelési munka befejezését követően le kell zárni és azt az építtetőnek is alá kell írnia. Az építési naplót és mellékleteit a kivitelezőnek a munka befejezését követően 10 évig meg kell őriznie.
(3) A kivitelező által vezetett vagy vezettetett egyéb naplók (pl. felmérési napló), továbbá a kivitelezéssel kapcsolatos jegyzőkönyvek, tervrajzok, megfelelőség-igazolások (pl. tanúsítvány), számítások és egyéb okiratok az építési napló mellékletét képezik.
Vegyes és záró rendelkezések
16. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, előírásait a folyamatban lévő építőipari kivitelezési tevékenységek során a (2) bekezdésben meghatározott eltéréssel kell alkalmazni.
(2) Az a felelős műszaki vezető, aki az e rendelet hatálybalépése előtt megkezdett építőipari kivitelezési tevékenységet irányítja, a névjegyzékbe vételi kötelezettségének 2002. január 1-jéig köteles eleget tenni.
(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az építési és a felmérési naplóról szóló 14/1970. (VI. 6.) ÉVM rendelet hatályát veszti.
1. számú melléklet az 51/2000. (VIII. 9.) FVM-GM-KöViM együttes rendelethez
A felelős műszaki vezetők besorolása
I.
Épületek, továbbá a II. fejezetben meghatározott sajátos építményfajták kivételével az egyéb építmények építési, valamint föld- és tereprendezési, felszíni vízelvezetési, épületgépészeti és épületvillamossági építési-szerelési munkái
1. Építési munkák
"A" kategória: épületek, továbbá a II. fejezetben meghatározott sajátos építményfajták körébe tartozó építményfajták kivételével egyéb építmények (Étv. 2. § 8. pont) építési, föld- és tereprendezési, felszíni vízelvezetési munkái építésére, megváltoztatására irányuló építési-szerelési munkák esetében korlátozás nélkül.
(Jele: FMV-Épületek A + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 okleveles építész-, illetve építőmérnöki végzettség és
 3 éves szakmai gyakorlat
 b)
 építész-, illetve építőmérnöki, magas- és mélyépítő-ipari
üzemmérnöki vagy felsőfokú technikusi végzettség és
 
5 éves szakmai gyakorlat
 c)
 felsőfokú műszaki alapképzettség és építőmesteri kiegészítő
(építőmester szakmérnök) végzettség
 
-
"AM" kategória: Műemléki védelem alatt álló építményeken (Étv. 2. § 8. pont) végzett építési-szerelési munkát csak az okleveles építészmérnöki végzettséggel és 3 éves szakmai gyakorlattal, illetőleg az előzőekben felsorolt végzettségek valamelyikével és műemléki szakmérnöki végzettséggel is rendelkező felelős műszaki vezető irányíthat. Az erre való jogosultságot a névjegyzékbe való felvételről szóló határozatban fel kell tüntetni.
(Jele: FMV-Épületek AM + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
"B" kategória: az "A" kategóriában említett épületek, építmények építésére, megváltoztatására irányuló építési-szerelési munkák esetében legfeljebb 4 beépített szint, 6,6 m falköz (oszlopköz) távolságig, illetve 2000 m2 bruttó szintterület mértékéig korlátozva, továbbá az "A" kategóriába tartozó épületek, építmények tartószerkezeteinek megváltoztatására nem irányuló (pl. karbantartás, felújítás) építési-szerelési munkák esetében korlátozás nélkül.
(Jele: FMV-Épületek B + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 okleveles építész-, illetve építőmérnöki végzettség és
 1 éves szakmai gyakorlat
 b)
 építész-, illetve építőmérnöki, magas- és mélyépítő-ipari
üzemmérnöki vagy felsőfokú technikusi végzettség és
 
2 éves szakmai gyakorlat
 c)
 építőipari technikusi, szakközépiskolai végzettség és
 5 éves szakmai gyakorlat
"C" kategória: az "A" kategóriában említett épületek, építmények teherhordó szerkezeteinek építésére, megváltoztatására irányuló építési-szerelési munka legfeljebb pince + földszint + tetőtér beépítésű, max. 6,6 m falköz (oszlopköz) távolságig, 1000 m2 bruttó szintterületi mértékig korlátozva, továbbá az "A" kategóriába tartozó épületek, építmények teherhordó és szakipari szerkezeteinek megváltoztatására nem irányuló (pl. karbantartás, felújítás) építési-szerelési munkák esetében korlátozás nélkül abban az esetben, ha a munkát saját maga végzi.
(Jele: FMV-Épületek C + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 az "A" és "B" kategóriáknál felsorolt képesítés
 -
 b)
 kőművesmesteri képesítés
 -
 c)
 fa szerkezetű épületek esetében ácsmesteri képesítés
 -
2. "ÉG" kategória: az "A" kategóriánál megjelölt épületek, építmények víz, csatorna, gáz, központi fűtés, szellőző, klíma berendezéseinek építés-szerelése korlátozás nélkül.
(Jele: FMV-Épületek G + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve; a c) pontban megjelölt képesítés esetén: FMV-Épületek Víz... Gáz... Fűtés... Klíma + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 okleveles gépészmérnöki végzettség és
 3 éves szakmai gyakorlat,
 b)
 gépészmérnöki, gépész üzemmérnöki vagy felsőfokú technikusi, illetve
gépésztechnikusi végzettség és
 
5 éves szakmai gyakorlat
 c)
 az 1. "C" kategóriában megjelölt épületnagyságig az épületgépészeti
szakmunka szakágának megfelelő mesteri képesítés
 
-
3. "ÉV" kategória: az "A" kategóriában megjelölt épületek, építmények villamos, hírközlő és épületfelügyeleti hálózatainak, berendezéseinek szerelése az épület fogyasztásmérő készülékéig korlátozás nélkül.
(Jele: FMV-Épületek Vill. + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve; a c) pont alapján felvettek esetében: FMV-Épületek Vill. C + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 okleveles villamosmérnöki végzettség és
 3 éves szakmai gyakorlat,
 b)
 villamosmérnöki, villamos üzemmérnöki vagy felsőfokú technikusi,
továbbá villamosipari technikusi végzettség és
 
5 éves szakmai gyakorlat
 c)
 az 1. "C" kategóriában meghatározott épületnagyságig villanyszerelő
mesteri képesítés
 
-
Építésfelügyeleti feladatokat ellátó szervek:
I. fokon: illetékes megyei, fővárosi közigazgatási hivatal
II. fokon: földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
II.
Sajátos építményfajták
1. Közlekedési építmények és az azokhoz szerkezetileg vagy funkcionálisan kapcsolódó építményrészek, mérnöki létesítmények - kivéve az I. fejezetbe tartozó épületek és egyéb építmények - építés-szerelési munkái
1.1. Utak, vasutak, repülőterek, kikötők
"A" kategória:
Korlátozás nélkül végezhető a felelős műszaki vezetői tevékenység az alábbi építmények építés-szerelési munkái esetén:
- út, kerékpárút, gyalogosút, térburkolat,
vasút, földalatti vasút, sikló, függőpálya, sífelvonó,
- repülőtér, kikötő,
- ezek műtárgyai (híd, áteresz, alagút, aluljáró, támfal stb.),
- ezek berendezései, tartozékai, zajvédelmi létesítményei és vízelvezetése a befogadóig.
(Jele: FMV-Közl. ép. - A + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 okleveles építőmérnöki végzettség és
 3 éves szakmai gyakorlat
 b)
 építőmérnöki, mélyépítési, közlekedésépítési, vízellátási és csatornázási,
vízgazdálkodási üzemmérnöki, felsőfokú technikusi végzettség és
 
5 éves szakmai gyakorlat
"B" kategória:
Az alábbi korlátozásokkal végezhető a felelős műszaki vezetői tevékenység az "A" kategóriánál meghatározott építmények építés-szerelési munkái esetén:
- utaknál: gyorsforgalmi utak és létesítményeik kivételével,
- közúti műtárgynál: 4 m szabadnyílású híd, 2 m átmérőjű áteresz, 3 m magas támfal mértékig,
- vasútnál: 1000 m vágányhosszúságig és 5 csoport kitérőig,
- vasúti műtárgynál: a vasúti építmények engedélyezéséről szóló jogszabályban a hatósági engedély nélkül létesíthető műtárgyak esetében,
- felújítás, átalakítás, bővítés, javítás-karbantartás, elbontás építési-szerelési munkák esetében korlátozás nélkül.
(Jele: FMV-Közl. ép. - B + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 az "A" kategóriában megjelölt végzettségek és
 1 éves szakmai gyakorlat
 b)
 közlekedésépítő, útépítő, vasútépítő, hídépítő, mélyépítő technikusi vagy
vasutaknál pályamesteri végzettség és
 
5 éves szakmai gyakorlat
1.2. Vasútvillamossági építmények
"A" kategória:
Korlátozás nélkül végezhető a felelős műszaki vezetői tevékenység az alábbi építmények építés-szerelési munkái esetén:
- a vasút villamosítás, villamosenergia-ellátás, energia-távvezérlés és villamos üzemű biztosítóberendezések építményei, berendezései.
(Jele: FMV-Közl. vv - A + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 okleveles villamosmérnöki, okleveles közlekedésmérnöki végzettség és
 3 éves szakmai gyakorlat
 b)
 villamosmérnöki, üzemmérnöki, közlekedésmérnöki, vasútüzemi
üzemmérnöki, felsőfokú villamosipari technikusi végzettség és
 
5 éves szakmai gyakorlat
"B" kategória:
Az alábbi korlátozásokkal végezhető a felelős műszaki vezetői tevékenység az "A" kategóriánál meghatározott építmények építés-szerelési munkái esetén:
- vasúti villamos felsővezeték, illetve vasúti biztosítóberendezések létesítése, átalakítása, amelyek a vasúti építmények engedélyezéséről szóló jogszabályban hatósági engedély nélkül létesíthetők,
- felújítás, átalakítás, bővítés, javítás-karbantartás, elbontás esetében korlátozás nélkül.
(Jele: FMV-Közl. vv - B + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 vasút-villamossági, vasútgépészeti technikusi, továbbá aMÁV Tisztképző
Intézetben szerzett végzettség és
 
5 éves szakmai gyakorlat
Építésfelügyeleti feladatokat ellátó szervek:
I. fokon: az illetékes megyei, fővárosi közlekedési felügyelet
II. fokon: Közlekedési Főfelügyelet
2. Vízgazdálkodási építmények (vízi létesítmények) és az azokhoz szerkezetileg vagy funkcionálisan kapcsolódó építményrészek, mérnöki létesítmények - kivéve az I. fejezetbe tartozó épületek és egyéb építmények - építési munkái
"A" kategória:
Korlátozás nélkül végezhető a felelős műszaki vezetői tevékenység az alábbi építmények építés-szerelési munkái esetén:
- duzzasztó- és vízerőművek, hajózsilipek, árvízkapuk, kikötői partfalak,
- öntözőtelepek, öntözőcsatornák, halastavak, tógazdaságok,
- víziközművek közüzemi hálózatai (beleértve az ipari, ivó- és tűzivíz hálózatokat, az egyesített és elválasztott rendszerű csatornahálózatokat, a nyílt és zárt rendszerű csapadékvíz-elvezető hálózatokat),
- szennyvíztisztító telepek, víztermelő telepek, vízkezelő létesítmények, víztárolók, hévízhasznosítási létesítmények,
- árvízvédelmi töltések, árvízvédelmi falak és műtárgyaik,
- belvízvédelmi csatornák és műtárgyaik, szivattyútelepek,
- folyó- és tószabályozási művek, partvédőművek,
- vízrendezési és vízkormányzó földművek és műtárgyaik,
- árvízvédelmi szükségtározók, tározók, záportározók és műtárgyaik.
(Jele: FMV-Víz ép. - A + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 okleveles építőmérnöki végzettség és
 3 éves szakmai gyakorlat
 b)
 építőmérnöki, mélyépítési, közlekedésépítési, vízellátási és csatornázási,
vízgazdálkodási üzemmérnöki, felsőfokú technikusi végzettség és
 
5 éves szakmai gyakorlat
"B" kategória:
Az alábbi korlátozásokkal végezhető a felelős műszaki vezetői tevékenység az "A" kategóriánál meghatározott építmények építés-szerelési munkái esetén:
- Olyan vízi létesítmények építés-szerelési munkái, amelyek tönkremenetele életveszélyt nem idéz elő, vagy rendkívüli védelmi intézkedést nem követel, továbbá a vízi létesítmények építés jellegű felújítása, javítása, karbantartása.
(Jele: FMV-Víz ép. - B + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 az "A" kategóriában megjelölt végzettségek és
 1 éves szakmai gyakorlat
 b)
 vízügyi, vízközműépítő, mélyépítő technikusi végzettség és
 5 éves szakmai gyakorlat
Építésfelügyeleti feladatokat ellátó szervek:
I. fokon: a területileg illetékes vízügyi igazgatóság
II. fokon: Országos Vízügyi Főigazgatóság
3. Távközlési építmények építési-szerelési munkái korlátozás nélkül
Távközléshez szükséges olyan sajátos építmények, amelyek magukba foglalják a vezetékeket, a vezetékekkel és vezeték nélküli összeköttetésekkel összefüggő - burkoló, tartó, védő, jelző stb. - műtárgyakat, különösen a tartozékokat és tartószerkezeteket, az antennatartó-szerkezeteket (tornyokat), antennákat, oszlopokat, alagutakat, kábelszekrényeket, csatornákat, föld alatti és föld feletti jelzőket, védőműtárgyakat.
"TE" kategória:
Építési-szerelési munkáknál.
(Jele: FMV-TE + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 okleveles építészmérnöki, okleveles építőmérnöki végzettség és
 3 éves szakmai gyakorlat
 b)
 építész-, illetve építőmérnöki, üzemmérnöki, magas- és mélyépítő-ipari
felsőfokú technikusi, építőipari technikusi, szakközépiskolai végzettség és
 
5 éves szakmai gyakorlat
"TV" kategória:
Villamos szerelési munkáknál.
(Jele: FMV-TV + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 okleveles villamosmérnöki végzettség és
 3 éves szakmai gyakorlat
 b)
 villamos mérnöki vagy üzemmérnöki, felsőfokú villamosipari technikusi,
villamosipari technikusi végzettség és
 
5 éves szakmai gyakorlat
Építésfelügyeleti feladatokat ellátó szervek:
I. fokon: Hírközlési Főfelügyelet
II. fokon: Hírközlési Főfelügyelet elnöke
4. Szilárdásvány-bányászati, kőolaj- és földgázbányászati, illetve egyéb bányászati létesítmények építési-szerelési munkái korlátozás nélkül
(Jele: FMV-Bányászati ép. szer. + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 okleveles bánya- és geotechnikai mérnöki, okleveles gáz- és olajipari
mérnöki, okleveles gépészmérnöki végzettség és
 
3 éves szakmai gyakorlat
 b)
 bánya- és geotechnikai mérnöki, üzemmérnöki, gáz- és olajipari mérnöki,
üzemmérnöki, gépészmérnöki, üzemmérnöki, felsőfokú gépipari technikusi
végzettség és
 

5 éves szakmai gyakorlat
Építésfelügyeleti feladatokat ellátó szervek:
I. fokon: területileg illetékes bányakapitányság
II. fokon: Magyar Bányászati Hivatal
5. Szénhidrogén-szállító vezetékek, gázelosztó vezetékek, propán-bután töltő telepek és tartozékaik építési-szerelési munkái korlátozás nélkül
(Jele: FMV-Szénhidr. száll. ép. szer. + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 okleveles gáz- és olajipari mérnöki, okleveles gépészmérnöki végzettség és
 3 éves szakmai gyakorlat
 b)
 gáz- és olajipari mérnöki, üzemmérnöki, felsőfokú technikusi végzettség és
KPE műanyag csővezeték építése esetén szakirányú kiegészítő vizsga
 
5 éves szakmai gyakorlat
Építésfelügyeleti feladatokat ellátó szervek:
I. fokon: területileg illetékes bányakapitányság
II. fokon: Magyar Bányászati Hivatal
6. Energetikai, vegyipari, szénhidrogén-ipari berendezések építményei
(Jele: FMV-Energ.-Ve.-Szén ép. szer. + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 okleveles gépészmérnöki, okleveles vegyészmérnöki végzettség és
 3 éves szakmai gyakorlat
 b)
 gépészmérnöki, üzemmérnöki, vegyészmérnöki, üzemmérnöki, felsőfokú
gépész-, illetve vegyésztechnikusi végzettség és
 
5 éves szakmai gyakorlat
Építésfelügyeleti feladatokat ellátó szervek:
I. fokon: illetékes Területi Műszaki Biztonsági Felügyelet
II. fokon: Műszaki Biztonsági Főfelügyelet
7. Távhővezetékek és berendezések építése
(Jele: FMV-Távhő - A + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
"A" kategória: föld feletti és föld alatti távhővezeték, azok tartozékai és védőberendezéseinek építése.
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 okleveles gépészmérnöki végzettség és
 3 éves szakmai gyakorlat
 b)
 gépészmérnöki, üzemmérnöki végzettség és
 5 éves szakmai gyakorlat
"B" kategória: föld feletti távhővezeték, azok tartozékai és védőberendezéseinek építése.
(Jele: FMV-Távhő - B + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 gépész felsőfokú technikusi végzettség és
 5 éves szakmai gyakorlat
Építésfelügyeleti feladatokat ellátó szervek:
I. fokon: illetékes Területi Műszaki Biztonsági Felügyelet
II. fokon: Műszaki Biztonsági Főfelügyelet
8. Villamosság
"A" kategória: erősáramú föld feletti és föld alatti vezetékek, átalakító- és kapcsolóberendezések (nagy-, középfeszültségű hálózatoknál)
(Jele: FMV-Villamosság - A + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 okleveles villamosmérnöki végzettség és
 3 éves szakmai gyakorlat
 b)
 villamos üzemmérnöki, felsőfokú technikusi végzettség és
 5 éves szakmai gyakorlat
"B" kategória: erősáramú föld feletti és föld alatti vezetékek, átalakító- és kapcsolóberendezések (kisfeszültségű hálózatoknál)
(Jele: FMV-Villamosság - B + a megye Ksh. kódja + regisztrációs szám/lejárat éve)
Névjegyzékbe vételi követelmény:
 a)
 az "A" kategóriában megjelölt végzettségek és
 1 éves szakmai gyakorlat
 b)
 villamosipari technikusi végzettség és
 5 éves szakmai gyakorlat
 c)
 villanyszerelő mesteri képesítés
 -
Építésfelügyeleti feladatokat ellátó szervek:
I. fokon: illetékes Területi Műszaki Biztonsági Felügyelet
II. fokon: Műszaki Biztonsági Főfelügyelet
2. számú melléklet az 51/2000. (VIII. 9.) FVM-GM-KöViM együttes rendelethez
[2. számú melléklet az 51/2000. (VIII. 9.) FVM-GM-KöViM együttes rendelethez]
Az építési napló
1. Az építési napló vezetésének szabályai
Az építési napló címoldalból, nyilvántartási részből és folyamatosan számozott naplórészből áll.
Az építési naplóba a bejegyzéseket úgy kell megtenni, hogy azon később észrevehetetlenül ne lehessen változtatni vagy a bejegyzést eltávolítani.
Az építési naplót az építőipari munkaterület kivitelezési tevékenységre történő átadásának napján kell megnyitni. A nyilvántartási részt ekkor kell kitölteni. A még nem ismert adatokat azok tudomásra jutásakor kell pótolni.
A naplórészt naponta, naprakész állapotban kell vezetni. A napló vezetéséért a felelős műszaki vezető felel.
A naplórész "napi jelentés" rovatának adatait akkor is minden nap ki kell tölteni, ha az építési munkahelyen bejegyzést igénylő esemény nem történt. Az egyéb bejegyzéseket az esemény bekövetkezése napján kell megtenni.
A naplórész minden oldalán fel kell tüntetni az építmény megnevezését vagy azonosítószámát.
Ha egy építmény építőipari kivitelezése során több egymást követő építési napló megnyitására van szükség, illetve az építési napló betelt, a naplókat folytatólagosan kell sorszámozni, és minden naplóoldalon a sorszámozás előtt a kötet sorszámát is fel kell tüntetni.
A munkálatok szüneteltetése (pl. műemléki feltárás, útelzárás, vágányzár engedélyezése vagy elrendelése) esetén a naplórészben fel kell tüntetni a szüneteltetés időpontját, az érte felelős személy vagy szerv nevét és a feloldás időpontját.
A naplórészt hézag és margó kihagyása nélkül úgy kell vezetni, hogy utólagos bejegyzésnek ne legyen helye. Az ábrák mellett üresen maradt részeket át kell húzni. A bejegyzéseket az aláírás után naponta vízszintes vonallal le kell zárni.
Ha az építési naplót több építményről egyesítve vezetik, a bejegyzéseket építményenként el kell különíteni.
II. Az építési napló mintája
- Az építési napló címoldala:
ÉPÍTÉSI NAPLÓ
A .........................................................................................................................................
..........................................-ről ................... év .................................... hó ....................-tól
.............. év ............................. hó ................-ig.
- Az építési napló címlapjának belső oldala, szükség esetén a naplórész 1. oldalán folytatva:
Nyilvántartási rész
1. Az építési-szerelési munka
megnevezése: ..................................................................................................................
helye (város, község, utca, házszám, hrsz.): ....................................................................
jellege: beruházás (új, bontás, átalakítás, fenntartás, karbantartás, felújítás): ................
pénzügyi forrása (állami költségvetés, saját forrás, vegyes forrás): ...............................
vállalati munkaszáma: .....................................................................................................
2. A szerződés főbb adatai:
a) kelte: ................. év ....................... hó ............ nap
teljesítési határidő: ................. év ....................... hó ............ nap
részhatáridők: ................. év ....................... hó ............ nap
................. év ....................... hó ............ nap
................. év ....................... hó ............ nap
b) az a) pont alatti adatok módosítása: ............................................................................
......................................................................................................................................
......................................................................................................................................
3. A vállalkozó
megnevezése: ..................................................................................................................
székhelye: ........................................................................................................................
a felelős műszaki vezető (helyettese) neve, címe és telefonszáma: ................................
névjegyzéki száma (az 1. számú melléklet III. fejezetében előírt esetekben), a kiegészítő vizsgájának időpontja és száma: ........................................................................
4. A megrendelő
a) megnevezése, székhelye: ............................................................................................
b) a műszaki ellenőr neve, címe és telefonszáma: ..........................................................
c) egyéb bejegyzésre jogosult képviselő neve, címe és bejegyzési jogosultsága: ..........
5. Tervező szervezetek adatai, megnevezése, székhelye:
..........................................................................................................................................
felelős építész tervező neve, címe, telefonszáma: ...........................................................
..........................................................................................................................................
felelős statikus neve, címe, telefonszáma: ......................................................................
..........................................................................................................................................
gépészeti tervező neve, címe, telefonszáma: ...................................................................
..........................................................................................................................................
altervező szervezetek és felelős tervezők neve, címe, telefonszáma: .............................
..........................................................................................................................................
a tervezői művezetést végző szervezet és a művezetésért felelős tervező neve, címe és telefonszáma: ......................................................................................................................
..........................................................................................................................................
6. Alvállalkozók adatai
a) Szakipari munkák
 Sor-
szám
 Alvállalkozó
 Munkanem
 Megj.
 Kezdési
 Teljesítési

 megnevezése
 székhelye
 telefonszáma


 határidő





















b) Szerelőipari munkák
 Sor-
szám
 Alvállalkozó
 Munkanem
 Megj.
 Kezdési
 Teljesítési

 megnevezése
 székhelye
 telefonszáma


 határidő





















c) Egyéb alvállalkozói munkák
 Sor-
szám
 Alvállalkozó
 Munkanem
 Megj.
 Kezdési
 Teljesítési

 megnevezése
 székhelye
 telefonszáma


 határidő





















7. Naplómellékletek
a) Hatósági engedélyek
 Az engedély
 Kiállító hatóság
 Naplómelléklet
sorszáma
 megnevezése
 száma
 kelte

















b) Vizsgálati eredmények
 Sor-
szám
 
Kelet
 
Vizsgálatot végző szerv
 
Vizsgálat megnevezése
 Naplómelléklet
sorszáma, illetőleg
megjelölése















c) Egyéb naplómellékletek
 Sor-
szám
 Kelet
 Naplómelléklet megjelölése
 Naplómelléklet sorszáma, illetőleg megjelölése












A nyilvántartási részt értelemszerűen, az adott építőipari tevékenység fennálló adataival kell kitölteni.
III. Naplórész
1. Napi jelentés
a) kelet (nap nevét is fel kell tüntetni: pl. kedd);
b) külső hőmérséklet (naponta háromszor: 7, 13 és 21 órakor, ha a munka jellege megkívánja, a legalacsonyabb hőmérsékletet is rögzíteni kell);
c) időjárási adatok (esetleg vízállás vagy szélerősség, munkamenetet akadályozó időjárásnál az akadályozás időtartama is);
d) létszámadatok:
- műszakiak,
- adminisztratívak,
- kisegítők,
- fizikai létszám (saját és alvállalkozói szakmunkás, segédmunkás) szakmánként részletezve,
- összlétszám;
e) napi teljesítmény adatai (címszószerű körülírásban).
A napi teljesítmény adatait építményenként részletezve kell leírni: pl. északi pillér betonozása a -0,30 m szinten, I. emeleti födém vasbetonszerelés stb. Nagyobb vasbeton szerkezeteknél az idom, keret vagy pillér számát fel kell tüntetni. Egyes főbb munkarészek kivitelezésének megkezdését és befejezését fel kell tüntetni (pl. 013 j. oszlop betonozása befejezve vagy 40/60-as csőfektetés a +228-262 m szelvényig stb.).
2. Eseti bejegyzések
a) az építési munkahely átadás-átvétele;
b) az építmény helyének kitűzése;
c) az egyes munkarészek külön ellenőrzése és annak eredménye (pl. betonozás előtt a zsaluzás és a vasszerelés ellenőrzése, gépészeti munkáknál vezetékek, berendezések kipróbálása);
d) az eltakart munkarészekkel kapcsolatos adatok, megrendelői észrevételek, vállalkozói megjegyzések;
e) a műszakilag és az elszámolás szempontjából fontos tények (felek közlései és kifogásai a tervekkel, a költségvetéssel, valamint ezek módosításával, továbbá a kivitelezéssel kapcsolatban);
f) a munkavégzést gátló körülmények feltüntetése részletes indokolással (pl. munkaerőhiány, anyagbeszerzési nehézségek miatt fennakadás, alvállalkozók késedelméből határidő-túllépés, munkamegszakítások, balesetek, rendkívüli helyzetekből adódó veszélyek, ártalmak stb.), az azokból származó hátrányok, minőségcsökkenések, határidő-eltolódások várható időtartama;
g) anyagok, kész szerkezetek, szerkezetrészek (próbatestek) vizsgálata és dokumentumainak megjelölése;
h) tervek átvétele;
i) naplómellékletek felfektetése;
j) kivitelezés közben előállott károk felvétele a megrendelővel, illetve az alvállalkozókkal;
k) speciális munkák adatai, ha azokról nincs külön napló (pl. cölöpözés);
l) a beépítésre kerülő építési célú termékek megfelelőség-igazolásának átadása a megrendelő vagy a műszaki ellenőr részére;
m) egyéb bejegyzések;
n) a műszaki átadás-átvételi eljárás eredményes befejezésének napján az építési napló lezárása.

1 megjegyzés:

  1. 2010 ben lejárt a felelős műszaki vezetői jogosultságom. Hogyan tudnám érvényesíteni most 2019-ben
    Sasvári Vivien FMV-Épületek B-01-6378/2010

    VálaszTörlés